Obaveštenje Kolačići se koriste na ovoj web stranici kako bi pružili najbolje korisničko iskustvo. Ako nastavite, pretpostavljamo da se slažete da primate kolačiće sa ove web lokacije. OK

Primena veštačke inteligencije u poljoprivredi

U današnje vreme susrećemo se sa sve većom količinom podataka svuda oko nas. Intencije razvoja i napretka u poljoprivredi takođe podrazumevaju da je velika većina procesa već digitalizovana i da je obim podataka za koji ne postoji alat već alarmantno veliki.

Tradicionalni alati podrazumevaju veliki broj izvršilaca kako bi se omogućila obrada podataka, koja je još uvek polu-automatizovana (operater radi manuelno deo posla sa programskim alatima koji su mu dostupni). Pod veštačkom inteligencijom (artificial intelligence) smatramo skup matematičkih algoritama koji, putem računarskog programa i računara koji su danas izuzetno dostupni, zajedno mogu obrađivati više podataka nego bilo koja metoda korišćena do sada. 

Spremni smo da izradimo projekat koji bi za rezultat dobio softversku platformu koja bi bila spojena na sve repozitorijume podataka u zemlji, od proizvođača i poljoprivrednog gazdinstva, do berzanskih potreba ponude i potražnje, u funkciji prometa po računima, poreskih izveštaja, vremenske prognoze, pominjanja na socijalnim medijima,... ili bilo čega drugog sa čime bi se takva platforma spojila.

Mogućnosti primene veštačke inteligencije kao alata za analizu velike količine podataka su nebrojene. Snaga ove tehnologije leži u ukrštanju velikog broja podataka u stvarnom vremenu (real-time), čiji proizvod - nova informacija, može poslužiti kao osnov za pravovremenu reakciju.
Projekat bi obuhvatio i sferu mašinskog učenja (mashine learning), tj. prilagođavanja programa platforme na automatski način - samo usavršavanje. Na modelima uspešnih rešenja koje su primenile druge države, predložili bi formiranje centralnog servisa koji bi opsluživao kompleksan ekosistem poljoprivrede u Republici Srbiji.

U sferi organske proizvodnje, ovakav sistem bi omogućio Republici izdavanje sertifikata za svaku individualnu sortu pojedinačnog proizvođača. Benefiti su višestruke, kako za Republiku, tako i za samog proizvođača. Sistem bi bio u stanju da prati genetiku od nukleus farme za sve sektore poljoprivrede;
Prilagođavanje ishrane u stočarstvu kao i praćenje genetike u semenskoj proizvodnji.
Na osnovu takve obrade velike količine podataka i praćenja trendova, bili bi u stanju da dobijemo i predviđanje koje bi u mnogome pospešilo organsku proizvodnju u Srbiji te olakšalo proizvođačima dolazak do evropskog tržišta.